Выступление М.Джемилева на сессии ВР Украины по вопросу о бюджете на 2010 год.

24.11.200918:30

Шановний Головуючий, шановні народні депутати!

Під час обговорення проекту Державного бюджету України на 2010 рік 8 жовтня один з депутатів висловився у тому сенсі, що Прем’єр-міністр України Ю.Тимошенко напередодні президентських виборів «заграє» з кримськими татарами і тому на їх облаштування заклала до бюджету значну суму коштів, у той час як для інших національностей таким коштів немає. Насправді все є навпаки.

По-перше, у проекті бюджету немає і не може бути статей видатків за національною ознакою. Йдеться про бюджетні асигнування на реалізацію програми облаштування депортованих радянським режимом народів, що повернулись на свою батьківщину, в тому числе, звичайно, і кримських татар, які складають близько 98 відсотків всіх репатріантів на території України. Розробляються ж і ухвалюються Кабміном ці програми з цієї причини, що держава, в силу відомих причин, не може повернути репатріантам незаконні конфісковані під час депортації майно, будинки, квартири і землі, але зобов’язується вирішити їх соціальні проблеми. У програмах, що розробляються, не передбачено вирішення всіх проблем репатріантів. В них передбачений такій обсяг коштів, що дозволить лише зняти або помягшити найбільш гострі проблеми.
Але, в останні два роки на ці цілі виділяється значно менше коштів, ніж це передбачено у затверджених Кабміном програмах, в результаті чого накопичились багатомільйонні заборгованості будівельним організаціям за вже виконані роботи. Наприклад, у 2009 році замість запланованих програмою 108 мільйонів гривень в бюджеті було передбачено лише 53 мільйона. Правда, обіцяно ще 55 мільйонів виділити із коштів стабілізаційного фонду. Проте на сьогодні навіть з передбачених 53 мільйонів гривень отримане лише 26,5 мільйонів, тобто є тільки 45 %, не говорячи вже про те, що із стабілізаційного фонду не надано жодної копійки.
На 2010 рік програмою облаштування депортованих передбачено виділення 124 мільйонів гривень, а с урахуванням невиплачених у попередні декілька років в бюджеті сума має бути 227 мільйона гривень. Але проекті бюджету ми бачимо суму лише у 3,5 мільйона гривень. Цих коштів не вистачить навіть на консервацію вже розпочатих будівництв, в результаті чого ці об’єкти почнуть руйнуватись і раніше витрачені кошти будуть марними. Збанкрутують також й будівельні компанії, яким не будуть виплачені борги.

Таке ігнорування законних прав депортованих може призвести до того, що репатріанти з повними на те підставами і покладаючись на міжнародно-правові норми можуть почати вимагати повернення незаконно забраного під час депортації рухомого та нерухомого майна. А до яких це може призвести наслідків, гадаю, навряд варто коментувати.

Комітет з прав людини і міжнаціональних відносин, розглянувши на своєму засіданні проект Державного бюджету на 2010 рік прийшов до одноголосного висновку, що стаття бюджетних видатків на програму облаштування депортованих має бути підвищена до 227 мільйонів гривень.

Без цих змін я, зрозуміло, за цей бюджет не голосуватиму, до чого закликаю також і нашу фракцію.

Дякую за увагу.

Фото аватара

Автор: Редакция Avdet

Редакция AVDET