Repatriantlar toplu yaşağan yerlerde kanalizatsıon ağlar ve yollar yoq.

11.05.20160:19

18 aprel künü informatsıya boyunca Cumhuriyet komitetinde ‘ QMC milletlerara munasebetler ve sürgün etilgen vatandaşlarnıñ işleri boyunca 2011 senesiniñ ilk çerigi için iş neticeleri ve QMC iqitsadiy ve içtimaiy inkişafınıñ strategiyasını amelge keçirüv planı’ mevzusında matbuat-konferentsıya olıp keçti.

Milletler komitetiniñ reisi Edem Dudakovnıñ aytqanına köre, QMC-de etnikara barışıqnı temin etüvi boyunca kontseptsıya leyhası işlengen edi. ‘Mezkür vesiqa milletlerara munasebetler saasında esas qaideler toplamı ve çeşit etnik gruppalar ve medeniyetlerniñ vekilleri arasında tolerantlı munasebetlerniñ şekillenmesi içün temel olması kerek’, -dedi Dudakov.

Matbuat konferentsıyasında qayd etilgeni kibi, 1991 senesinden başlap devlet, 1999 senesinden ise Qırım Muhtar Cumhuriyetiniñ bücetinde sürgün etilgen vatandaşlarnıñ abadanlaşuvına 1259,2 mln. grv miqdarından sermiyalar közde tutulğan. Bu sermiyalarğa 456,1 biñ m² ev, 1202,6 km. elektrik ağlar, 894,2 km. suv ağları, 486,8 km. gaz ağları, 113,3 km. yol, 9 mektep ve diger obyektler quruldı ve satın alındı. Böyle etip, bugünge Qırımda repatriantlarnıñ, şu cümleden ermeni, yunan, bulğar, almanlarnıñ 300 yaqın toplu yaşağan yeri ve köyleri şekillendi. Olardan üçte eki qısmı suvnen, 87% elektoenergiyanen temin etilgen. Gaz ile teminlev sadece 25 faizini teşkil ete. Kanalizatsıya ağları ve yollar aman-aman yoq derecededir.

Elmara Mustafayeva