Открытое письмо Юлии Тимошенко Мустафе Джемилеву

11.05.20160:19

Шановний Мустафа ага!
Насамперед хочу подякувати Вам за теплі слова привітання на мою адресу та адресу нашої команди. Щиро запрошую Вас та весь кримськотатарський народ стати її частиною не лише заради перемоги на президентських виборах, і це найголовніше, а в ім’я спільної розбудови нашої держави, на благо Українського народу.
Трагедія депортації на багато років позбавила кримських татар політичних, економічних та культурних прав, свого національного коріння, призвела до фізичного знищення значної його частини. Вочевидь, це є страшним злочином з боку радянського режиму стосовно кримських татар та інших народів, депортованих з-я національною ознакою. Тому я добре розумію свій обов’язок, незалежно від посади, сприяти відновленню історичної справедливості щодо народів, які постраждали внаслідок депортацій та репресивної політики колишнього Радянського Союзу.

Утворення незалежної української держави відкрило можливість для повернення на історичну батьківщину депортованих за національною ознакою громадян, дало змогу розгорнути національне і культурно-освітнє відродження всіх етносів Криму, насамперед кримськотатарського народу. Після розпаду колишнього Радянського Союзу саме Україна добровільно і без вагань взяла на себе зобов’язання щодо розв’язання проблем депортованих та вирішення питань, пов’язаних із забезпеченням повернення і облаштування їх на рідній землі. Українська держава визначила ці питання одним з пріоритетів своєї політики.
Незважаючи на об’єктивні труднощі, пов’язані з фінансово-економічною кризою, українська держава і нині докладає максимум зусиль
для продовження процесу повернення на історичну батьківщину та облаштування громадян, депортованих за національною ознакою. Так, у поточному році Урядом передбачено виділення на ці потреби 53,3 млн. гривень, з яких на сьогодні вже освоєно 41,4 млн., що становить майже 80 відсотків річного плану. 20 листопада ц. р. в м. Феодосії здано в експлуатацію 16-квартирний будинок, споруджений за кошти державного бюджету відповідно до Програми розселення та облаштування депортованих кримських татар і осіб інших національностей, які повернулися в Україну. Водночас я усвідомлюю те, що зроблено недостатньо. За офіційними даними на сьогодні в Криму проживає майже 254 тис. осіб з числа депортованих, у тому числі майже 250 тис. кримських татар і більш як 4 тис. осіб інших національностей. Значна частина кримських татар і на сьогодні не має власного житла, земельних ділянок, роботи та інших умов, необхідних для нормального життя.
Переконана, що забезпечення необхідних умов для повернення та облаштування депортованих кримських татар є надзвичайно важливим напрямом державної політики, має велике значення для збереження соціально-економічної стабільності та високого міжнародного авторитету України. Хочу запевнити Вас, що робота з облаштування репатріантів, сприяння відродженню, збереженню та подальшому розвитку кримськотатарської мови і культури буде продовжуватися і надалі. Незважаючи на нинішні економічні проблеми, ми передбачаємо наступного року в державному бюджеті кошти у сумі не меншій ніж була виділена у поточному році для здійснення відповідних заходів, а з поліпшенням економічної ситуації — доведення її як мінімум до 150 млн. гривень на рік. Я вже дала доручення Державному комітетові у справах національностей та релігій, іншим центральним органам виконавчої влади щодо розроблення нової Програми облаштування депортованих кримських татар і осіб інших національностей, які повернулися на проживання в Україну, їх адаптації та інтеграції в українське суспільство на період до 2015 року. Вже сформовано відповідну робочу групу, підготовлено Концепцію зазначеної програми. Щиро запрошую представників кримко татарського народу взяти участь у цій важливій роботі.
Однією з нагальних потреб подальшого забезпечення процесу повернення в Україну та облаштування представників раніше депортованих народів є необхідність прийняття закону України про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою. На сьогодні проект зазначеного Закону відкликаний Кабінетом Міністрів з Верхової Ради для доопрацювання.
Кримські татари, нарівні з іншими громадянами, повинні мати всі можливості для свого представництва і роботи в органах державної влади та органах місцевого самоврядування. Конституція України проголошує рівність громадян незалежно від їх національності, мови, релігійних і політичних переконань. Тому неприпустимими є будь-які випадки дискримінації громадян за національною та релігійною ознакою, розпалення міжнаціональної та міжрелігійної ворожнечі та нетерпимості. Обіцяю, що робитиму все необхідне для рішучого викорінення таких ганебних явищ. Принагідно хочу запевнити Вас, що політична сила, яку я очолюю, з радістю готова бачити у своїх лавах представників кримськотатарського народу та підтримати на наступних місцевих і парламентських виборах його авторитетних діячів.
Нам слід разом подумати і над поверненням історичної топоніміки Криму, зміненої радянським режимом після насильницької депортації кримських татар. Лише спільними зусиллями ми зможемо зробити необхідні кроки до забезпечення майбутнього розвитку кримських татар, інших народів України та всього українського суспільства, забезпечити мир та суспільну злагоду в нашій державі.
Слід зазначити, що допомога авторитетних міжнародних інституцій, структур ООН, ЄС, Ради Європи, ОБСЄ дала б змогу значно пришвидшити процес повернення кримських татар і представників інших депортованих народів на історичну батьківщину та їх подальшого облаштування.
Міжнародні відносини нашої держави з іншими країнами, зокрема нашими найближчими сусідами, на моє глибоке переконання, мають ґрунтуватися на засадах партнерства, взаємовигоди та взаємоповаги відповідно до Конституції України та українського законодавства. Це стосується, зокрема, питання перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України.
Користуючись нагодою, хочу щиро подякувати Вам, шановний Мустафа ага, Меджлісу та всьому кримськотатарському народові за послідовну підтримку демократичних перетворень в Україні, курсу на її подальшу європейську інтеграцію, розбудови України як європейської демократичної правової держави.
Щиро бажаю Вам, шановний Мустафа ага, та всьому кримськотатарському народові добра, здоров’я, благополуччя, досягнення того життєвого рівня, на який він заслуговує своєю звитяжною працею, нових здобутків у спільній діяльності на благо наших народів та в ім’я розбудови сильної і демократичної української держави, в якій, переконана, кримські татари знайдуть свою щасливу долю.
З повагою
Прем’єр-міністр України Юлія ТИМОШЕНКО

 

Дорогі друзі!
Щиро вітаю Вас з початком роботи другої сесії Курултаю кримськотатарського народу V скликання.
У цей день хочу згадати всіх, хто доклав багато зусиль для підтримки кримськотатарського руху. Адже лише з утворенням незалежної Української держави стало можливим повернення до рідних домівок родин, які раніше були депортовані тоталітарним режимом.
Уряд і надалі робитиме все необхідне для розв’язання нагальних проблем депортованих кримських татар, створюючи умови для їх облаштування, адаптації та інтеграції в українське суспільство, відродження мови і культури, збереження духовних надбань.
На моє переконання, рішення, прийняті на сесії, сприятимуть демократичному розвиткові нашого суспільства, консолідації Українського народу.
Бажаю Вам плідної роботи, творчих надбань, прийняття виважених рішень, добра і родинного затишку.
З повагою
Прем’єр-міністр України ІОлія ТИМОШЕНКО