Сусанна Джемилева «Тайна подземного огня» / «Ерасты атешининъ сыры». Главы 9-10

01.06.202115:38

Avdet продолжает публикацию книги для детей автора Сусанны Джемилевой «Тайна подземного огня» – «Ерасты атешининъ сыры» на двух языках (русском и крымскотатарском) в продолжение «Приключений фасолинки». Перевод принадлежит Диляре Абибулла, редактор крымскотатарского текста – Урие Кадырова, редактор русского текста – Алие Кендже-Али.

Главы 1-2. Главы 3-4. Главы 5-6. Главы 7-8.

Глава 9.  На дне Тюпсюз Хасар 

Лейля и Энвер вмиг были перенесены в новую точку их маршрута. В этом месте было так темно, что они ничего не видели. Прошло несколько минут, прежде чем их глаза свыклись с темнотой.  Дети огляделись. Это было похоже на очень узкую нору. Совсем немного места даже для двух человек. Посмотрев наверх, они не увидели светлого неба. Оно казалось тёмным, и на нём были видны звезды.

– Похоже, мы у цели, Лейля, — сказал Энвер. – Посмотри, как мы глубоко, практически под землей. И тут должен быть ручей и даже озеро.

– Да, – отвечала Лейля. – Кузнец говорил про озеро, я помню. Но где оно?

Друзья пошли вдоль стены пещеры, пока не почувствовали, что пространство сужается и стоять в рост уже невозможно. Тогда дети присели на корточки и стали шарить руками. Наконец, они нащупали узкий лаз.

– Как там темно, Энвер! – сказала девочка. Она никогда не боялась темноты, но тут вдруг ей стало страшно.

– Давай ты стой тут. А я пролезу по лазу и посмотрю, – предложил Энвер.

Лейля размотала свой длинный шарф. Мальчик взялся за один его конец, а другой рукой освещал себе путь фонариком. Потом осторожно он начал спускаться по лазу, а девочка взялась за другой конец шарфа, чтобы не потерять друга в темноте. Оказалось, что лаз совсем короткий. Вскоре Лейля услышала голос Энвера:

– Тут озеро. И ещё тут что-то похожее на ледник, потому что очень скользко. Я возвращаюсь.

Он вскоре выкарабкался из лаза и сделал своё заключение:

– Лейля, там так холодно. Снег лежит толстым слоем, и лёд покрывает не только нижнюю поверхность, но и стены. Озеро сковано льдом. И ещё там совсем темно. Там, где огонь, должно быть светлее и теплее. Мне кажется, хоть мы и очень глубоко под землёй, все же это не та пещера.

Девочка старалась не показывать вида, что расстроилась. Все выводы, предложенные её другом, действительно говорили о том, что колдун Бахыш скрывается в другом месте. Только вот где? Они побывали и в пещерах высоко в горах, и в пещерах у основания горы, а теперь и в глубокой пещере под горой, похожей на нору. И пока безрезультатно. Выход только один: поиски нужно продолжать.

– Ничего, Энвер, – сказала она. – У нас вон сколько пунктов на карте. И время всё ещё есть. Давай поспешим в следующую пещеру – Фатма-Къоба.[1]

Так они и поступили. Платочки закружились и унесли маленьких искателей приключений прочь со дна Тюпсюз Хасар.

Глава 10. Намокшие платочки в водопаде Фатма-Къоба

Первое, что услышали дети после того, как очутились на новом месте, был шум воды. Они стояли спиной к гроту, а перед их лицами падал небольшой водопад. Несмотря на холод, вода продолжала движение и разбрызгивала ледяные капли. Дети отступили вовнутрь грота. Это была необычная пещера. Похожая на огромный каменный навес. Но дети увидели углубление в конце грота.

 – Ещё один дом первых жителей Крыма, – начала свой рассказ Лейля. – Тут было найдено много орудий труда, костей разных животных и даже человека! Наш Крым с первых дней существования был таким красивым, что всем хотелось в нём жить.

– Да, я тоже так думаю, – улыбнулся Энвер. – Вот только этой весной слишком холодно. Да ещё и ледяные капли из водопада заставили меня дрожать.

Дети стали подпрыгивать и хлопать себя руками, чтобы согреться. Когда кровь быстрее побежала по венам и стало немного теплее, Энвер и Лейля углубились в пещеру. И снова, как в Кийик-Къоба, они, как будто на машине времени, оказались за сотни веков назад в первобытном Крыму. Им виделись усталые охотники, принёсшие добычу своему племени. Дети, играющие в пещере в камешки. Женщины, разводящие огонь или набирающие воду в сосуды из высушенных тыкв. Но они никак не могли найти ничего, указывающее на то, что эта та самая, разыскиваемая ими пещера с подземным огнём.

– Лейля!- Энвер стукнул себя кулаком по лбу. – Мы должны пройти через воду и не намочиться! И тогда мы попадем к колдуну Бахышу.

– Что ты предлагаешь? – спросила его девочка.

– Ну, конечно, я предлагаю пройти через падающую со скалы воду. Вот увидишь, как только мы пройдем через водяную стену, так сразу же нам откроется вход в таинственную пещеру! – победоносным голосом сказал Энвер, сверкнув белоснежной улыбкой.

– Но ведь невозможно пройти через водяную стену и не намочиться? – сомневалась Лейля.

– Ты снова трусишь? – с вызовом спросил её мальчик.

И не дождавшись ответа, направился в сторону выхода. Лейля поспешила за ним. Дети встали перед стеной воды. Энвер взял Лейлу за руку. И шагнул вперед, потянув её за собой. Пройти через стенку воды не составило труда, всего-то понадобилось три секунды. Но когда вода оказалась за спиной, ничего не изменилось. Перед детьми расстилалась все та же картина — низина скалы.  Девочка вздохнула огорчённо. Но больше всего огорчился Энвер. Как же так?! Всё указывало на то, что они у цели. Всё совпадало, все знаки на месте. И вот они стоят намокшие на холоде, а ворота к подземному огню так и не найдены. Где же ты прячешься, колдун Бахыш?

Лейля полезла за платочком в карман куртки. О, ужас! Платочек успел намокнуть!

– Энвер! – закричала девочка, – Мой платочек намок. Что же мне делать? Как же я перенесусь в следующую точку на маршруте?

Мальчик стоял и смотрел на свой мокрый платок. Время утекало, как вода сквозь пальцы. И теперь ещё и платочки были мокрыми из-за его идеи шагнуть сквозь водопад. Что же делать? Энвер стал думать. И тут его осенило:

– Перо орла Атеш! – крикнул мальчик. – Лейля, доставай перо из рюкзачка.

Зажав платочки и перо в сцеплении своих рук, дети почувствовали, как приятное тепло исходит от подарка кузнецов. Скоро над их руками появилось облачко пара. Платочки сохли. И вместе с этим лица детей стали озаряться улыбками. Ну всё! Наконец сушка закончилась. Друзья поспешили раскрыть карту и свериться с названием следующей пещеры – Къызыл-Къоба[2].


[1] Неглубокая пещера-навес в Байдарской долине в Крыму, в которой открыта одноимённая стоянка времен мезолита.

[2] кр.тат. Красная Пещера — пещера-источник, расположенная в Крымских горах на отрогах Долгоруковской яйлы (Субаткан-яйла) вблизи, ныне не существующего, села Краснопещерного (Кызыл Коба), в 3 км от села Перевального Симферопольского района

Ерасты атешининъ сыры

9 болюм. Тюпсюз Хасарнынъ тюбюнде

Лейлянен Энвер шу дакъкъасы невбеттеки мензилине еттилер. Шу ерде ойле къаранлыкъ эди ки, козьлери бир шей корьмей эди. Бир къач дакъкъадан козьлери къаранлыкъкъа алышкъан сонъ, балалар этрафкъа айланып бакътылар. Пек тар бир юва ичинде киби эдилер. Эки адам ичюн биле ер пек аз эди. Юкъарыгъа бакъкъанда ачыкъ дегиль де, къара кок ве устюнде йылдызларны корьген эдилер.

– Гъалиба, макъсадымызгъа якъынлаштыкъ, Лейля, – деди Энвер. – Бакъса, насыл терендемиз, аман-аман ер тюбюндемиз. Мында озен, атта голь олмакъ керек.

– Ойле, – деди Лейля. – Демирджи голь акъкъында айткъаныны хатырлайым. Амма къайда о, аджеба?

Достлар къоба дивары бою кеттилер. Бираздан кечит пек тарлашты ве аякъ устюнде турмагъа имкянсыз олды. Бойле этип, балалар отурып, эллеринен оглеринде къыдырмагъа башладылар… Ниает, тар бир кечит тапкъан дайын олдылар.

– Энвер, анда пек къаранлыкъ та! – деди Лейля. О бир вакъыт къаранлыкътан сакъынмай эди, амма шимди не ичюндир ичине къоркъу кирди.

– Сен мында къал, мен исе огге барып бакъайым, – теклиф этти Энвер.

Лейля узун шарфыны чезди. Огъланчыкъ бир уджундан тутып, дигер къолунен огюндеки ёлуны ярыкълата эди. О яваштан кечиттен кечмеге башлады, къызчыкъ исе, достуны къаранлыкъта джоймамакъ ичюн, шарфнынъ дигер уджундан тута эди. Кечит пек къыскъа эди экен. Тезден Лейля Энвернинъ сесини эшитти:

– Мында голь бар. Ве пек тайгъакъ, орталыкъ бузлу олса керек. Мен къайтам.

Чокъкъа бармай о кечиттен чыкъты ве ойле нетидже чыкъарды:

– Лейля, анда ойле сувукъ ки. Баягъы къар ягъгъан, буз исе тек голь устюни дегиль де, диварларны биле къаплагъан. Ондан да гъайры, анда пек къаранлыкъ. Атеш олгъан ерде ярыкъ ве сыджакъ олмалы. Ернинъ тюбюне баягъы терен кирсек биле, бизге керек къоба дегиль деп тюшюнем.

Къызчыкъ кедерленгенини косьтермемеге тырыша эди. Достунынъ айткъаны киби, Бахыш сиирбаз керчектен башкъа ерде булунгъанына ошай. Амма къайда? Олар эм дагъларнынъ тёпесиндеки, эм дагъ этегиндеки, мына энди ювагъа ошагъан ер тюбюндеки къобада олдылар. Шимдилик нетиджесиз. Не япмалы? Ёлларыны девам этмектен башкъа бир шей къалмай эди.

– Айды, бир шей дегиль, Энвер, – деди о. – Бакъ даа не къадар ерге бармалымыз, вакътымыз да даа бар. Кель, невбеттеки къоба – Фатма Къобагъа[1] ашыкъайыкъ.

         Ойле де яптылар. Явлучыкълар салланып, бизим маджера севдаларыны Тюпсюз Хасардан узакълаштырдылар.

10 болюм. Фатма Къоба учансувында сылангъан явлукълар

Янъы ерде пейда олгъанынен балалар энъ-эвеля сув шувултысыны эшиттилер. Олар къобагъа аркъасынен тура, оглеринде исе учансув шырылдап акъмакъта эди. Авасы аязлы олгъанына бакъмадан, сув арекет этмеге ве бузлу тамчыларыны сепмеге девам эте эди. Балалар къоба киришине якъын чекильдилер. Бу къоба пек фаркълы эди. Къоджаман таш сачакъкъа ошай эди. Балалар къобанынъ узакълыгъында делик къарарып тургъаныны корьдилер.

– Къырымнынъ ильк сакинлерининъ даа бир эви, – башлады икяесини Лейля. – Мында эмек алетлери, чешит айванлар, атта адамнынъ кемиклери тапылгъан эди. Къырымымыз эр вакъыт ойле дюльбер эди ки, эр кес мында яшамагъа арз эте эди.

– Э, мен де ойле тюшюнем, – кулюмсиреди Энвер. – Амма бу йылнынъ баари пек сувукъ, учансувнынъ бузлу тамчылары да мени ушютти.

Балалар тургъан ерлеринде секирип, къызынмакъ ичюн озьлерини эллеринен окъалай башладылар. Дамарларында къанлары тезлешкен сонъ бираз къызгъан Энвер ве Лейля къобанынъ ичине адымладылар. Кийик Къобада олгъаны киби, олар санки асырлар эвель заманына къайткъан киби олдылар. Козьлери огюнде къабилесине ашайт кетирген авджылар, къобанынъ ичинде ташчыкъларнен ойнагъан балалар, оджакъ якъкъан, я да къурутылгъан къабакълардан ясалгъан бардакъларгъа сув толдыргъан къадынлар санки джанландылар. Амма бу къоба айны олар къыдыргъан, ерасты атешини булундыргъан къоба олгъанына ич бир ишарет тапамай эдилер.

– Лейля! – манълайына урды Энвер. – Сув ичинден сыланмайып кечмелимиз. Ойле этип, Бахыш сиирбазгъа барып чыкъармыз.

– Не теклиф этесинъ? – сорады ондан къызчыкъ.

– Эбет, мен къаядан тюшкен сув ичинден кечмеге теклиф этем. Корерсинъ, сув диварындан кечкенимизнен, гизли къобанынъ кириши ачылыр! – эминикнен деди Энвер, кулюмсиреп.

– Амма сув диварындан кечип та къуру къалмакъ имкянсыз да! – шубеленди Лейля.

– Кене рухтан тюштинъми? – иддиалы деди Энвер ве къызнынъ джевабыны беклемеден киришке таба кетти.

Лейля артындан ашыкъты. Балалар сув диварынынъ къаршысында тура эдилер. Энвер Лейляны къолундан тутып, бир адым атты ве оны озь артындан чекти. Сув диварындан кечмеси учь саниеге биле бармады. Амма сув артларындан къалса биле, ич бир шей денъишмеди. Балаларнынъ козьлери огюнде эп айны манзара ачылды – къаянынъ алчакълыгъы. Къызчыкъ кедерли кокюс кечирди. Энвер даа чокъ кедерленди. Бу насыл ола билир? Макъсадларына аман-аман етеджеклерине ошай эди. Эр шей келише эди санки. Балалар сыланып сувукъта турмакъталар, къоба кириши исе ойле де булунмады. Къайда сакълана экенсинъ, Бахыш сиирбаз?

Лейля курткасынынъ джебине элини сокъып, явлугъыны аладжакъ эди. Аман да аман! Явлугъы сылангъан.

– Энвер! – къычырды къызчыкъ. – Явлучыгъым сыланды. Не япаджагъым энди? Башкъа ерге энди насыл бараджагъым?

Огъланчыкъ сылакъ явлугъына турып бакъмакъта эди. Вакъыт сув киби акъа эди. Онынъ учансувдан кечмек гъаеси нетиджесинде явлукълары да сыланды. Не япмалы? Энвер тюшюнджеге далды. Акълына гузель фикир кельди:

– Атеш къарталнынъ къанаты бар да! – котеренки сеснен деди Энвер. –Лейля! Къана чантанъдан къанатны чыкъар.

Балалар эллеринде къанатнен бирликте явлукъларыны сыкъып, демирджилернинъ бахшышындан сыджакъ кельгенини ис эттилер.  Бираздан эллери устюнде був чыкъкъаныны корьдилер. Явлучыкълар къура эдилер.  Балаларнынъ юзьлери де кульди. Олды! Ниает къурудылар! Достлар хаританы ачмагъа ве невбеттеки барыладжакъ ернинъ адыны хатырламагъа ашыкътылар – Къызыл Къоба[2]!


[1] Къырымда Байдар вадийсинде пек терен олмагъан сачакълы къоба.
[2] Къызыл Къоба – Субаткъан яйланынъ дагъ сырты пытагъында ерлешкен чокъракъ-къоба.

Автор: Редакция Avdet

Редакция AVDET