Avdet продолжает публикацию книги для детей автора Сусанны Джемилевой «Тайна подземного огня» – «Ерасты атешининъ сыры» на двух языках (русском и крымскотатарском) в продолжение «Приключений фасолинки». Перевод принадлежит Диляре Абибулла, редактор крымскотатарского текста – Урие Кадырова, редактор русского текста – Алие Кендже-Али.
Главы 1-2. Главы 3-4. Главы 5-6. Главы 7-8. Главы 9-10.
Глава 11. Тем временем в домике Къалакъай-Ана
Пока Лейля и Энвер искали колдуна Бахыша, Къалакъай-Ана и Обур сидели в домике, который находился в лесном саду-чаире. Его окна выходили на небольшую опушку, по которой протекал ручей, а на заднем дворике был разбит огород.
А вы знаете, что такое чаир? Это особенный сад. Он состоит из лесных деревьев, к которым привиты черенки яблонь, груши, сливы, персика. Таким образом, дикое лесное дерево своими корнями добывает воду и полезные вещества из почвы, а привитое дерево даёт вкусные плоды. При этом природа не страдает, а человек имеет нужное пропитание. В саду-чаире и на огороде Къалакъай-Ана росли не просто вкусные плоды и овощи, но также очень полезные и иногда даже волшебные. Только сейчас за окном домика всё было покрыто снегом, а внутри горел очаг, согревая комнаты, в которых старушка–садовница выращивала рассаду для высадки в своём хозяйстве.
Обур и Къалакъай-Ана сидели за столом перед чашкой с колодезной водой. Время от времени вода в чашке покрывалась рябью. Когда рябь успокаивалась, в чашке можно было увидеть, куда добрались Лейля и Энвер. Сёстры-волшебницы переживали за маленьких путешественников и по воде следили за их перемещениями. Когда дети в очередной раз махали платочками, чтобы перенестись в новую точку маршрута, Обур окунала указательный палец в воду и вращала им против часовой стрелки. Этим волшебным движением она отматывала время в обратную сторону. Вы спросите: “Зачем она это делала?” Так Обур помогала Энверу и Лейле продлить время на поиски колдуна Бахыша. В реальном мире дорога от одной пещеры до другой может занять очень много времени. Но в волшебном мире с помощью платочков Обур Энвер и Лейля преодолевали такое путешествие за несколько секунд. Нерастраченные минуты волшебного мира Обур добавляла в мир реальный.
Это волшебство называлось «дырой во времени». Сёстрам-волшебницам не приходилось раньше использовать его, потому что не было для этого необходимости. Но теперь нужно было спасти приход весны. И на это был всего один день…
Глава 12. В самой красивой пещере Къызыл-Къоба
Обур сидела над чашей и вглядывалась, пока, наконец, на воде не появилась рябь. «Ну, всё, значит, наши маленькие помощники добрались до нового места», – подумала она. Когда рябь сошла, сёстры–волшебницы увидели Энвера и Лейлю. Они стояли на нижней площадке пещеры Къызыл-Къоба, перед входом, который назывался Къаранлыкъ-Къоба [1]. С этого места начинал падать вниз в ущелье водопад Сув-Учан [2]. Но сейчас бегущая вода застыла огромной ледянной глыбой. Дети стояли и вглядывались в темноту грота.
– Лейля, это самая большая пещера Крыма! – сказал Энвер, сверяясь с картой кузнеца. – Тут много этажей – Къаранлыкъ-Къоба, Ель-Къоба [3], Пападие[4]. Есть река, которая тоже называется Къызыл-Къоба. Она течёт через пещеру и вытекает из неё, превращаясь в красивый водопад.
– У меня такое чувство, что мы у цели, – ответила девочка, смотря на вход пещеры горящим взглядом. – Всё указывает на то, что колдун Бахыш и подземный огонь могут быть спрятаны в этих многочисленных лабиринтах. И название у пещеры подходящее: Къызыл-Къоба – красная пещера!
–Ты думаешь, красный цвет – это примета, что мы на верном пути? – переспросил ее мальчик.
– Да, я так думаю. – кивнула Лейля. – Помнишь, в истории про Маугли животные называли огонь «красным цветком»? И в крымскотатарской поэзии красный цвет поэты иногда приписывают солнцу и огню.
–Тогда вперёд, не будем тут стоять и терять время, – подбодрил её мальчик. – Къызыл-Къоба, мы идём к тебе, принимай гостей.
Эхо повторило последние слова Энвера. Дети, взявшись за руки, зашли вовнутрь.
В пещере было темно. Но вскоре дети привыкли к слабому освещению. Они увидели святилище: место, где первобытные жители Крыма задабривали духов охоты. Посмотрев на черепа животных, которые древние охотники оставили в качестве даров, на глиняные сосуды, наконечники стрел, дети пошли внутрь зала. Тропа поднималась выше. Энвер и Лейля рассматривали всё на ходу. Такой красивой пещеры они ещё не видели! Сами стены были из камня красного оттенка, сталактиты и сталакмиты украшали поверхности и создавали просто сказочные картины. Там, где текла река, лежал толстый слой льда. В самых темных и высоких нишах иногда сверкали жёлтые огоньки. Это были глаза летучих мышей. Вскоре перед Лейлей и Энвером появился огромный сталактит. Дети стали смотреть на него снизу вверх, но все равно не могли увидеть верхушку. Сталактит был восемь метров в высоту. Энвер стал рассказывать об этом Лейле:
– Представляешь, ему восемь тысяч лет! – говорил мальчик. – Сколько поколений людей сменилось за это время в нашем Крыму. А сталактит все рос и рос. Может, тысяча лет у сталактитов – это как один год у людей?
– Ух ты, Энвер, – отвечала ему Лейля, высоко задрав голову и стараясь охватить взглядом рост известняка. – Это было бы здорово, если бы твоё исчисление было верным. Тогда бы мы были ровесниками с этим сталактитом.
Детский смех раскатился по залам пещеры. Эхо ответило смехом на смех. Но только Энверу и Лейле послышался третий голос. Кто–то смеялся вместе с ними. Они посмотрели друг на друга. И тогда Энвер крикнул в глубину пещеры:
– Лейля, пошли дальше. Нам ещё нужно подняться в залы Ель-Къоба.
И в этот же момент дети услышали чей–то вздох.
– Лейля, это ты вздохнула? – спросил Энвер.
– Нет, – ответила Лейля, оглядываясь по сторонам.
Тут послышался голос изнутри сталактита:
– Это я вздохнул.
– Кто ты? – хором спросили дети.
– Меня зовут Ташюрек. Я заточён в этот древний сталактит колдуном Бахышем.
– Колдуном Бахышем? – хором переспросили дети.
– Да, – ответил Ташюрек. – Вы что, знаете его?
– Нет, – сказал Энвер. – Но мы его разыскиваем.
– А зачем он вам понадобился? – поинтересовался Ташюрек.
– Мы ищем колдуна, чтобы узнать, почему подземный огонь не греет этой весной, – объяснила Лейля.
– Ах, да, подземный огонь, – тихо прошелестел голос из сталактита.
Дети ждали продолжения. Но Ташюрек молчал.
– Ташюрек, – заговорила Лейля. – А за что тебя заточил в сталактит колдун Бахыш?
Но сталактит продолжал молчать. Тут из темного угла прилетела летучая мышь и повисла вниз головой рядом с детьми. Она сказала:
– Ташюрек хотел похитить подземный огонь. И за это он был наказан. Никто не может прикасаться к огню, кроме его хранителя. Это такой древний порядок. И его нельзя менять.
– Спасибо вам, добрая мышь, – сказал Энвер. Потом он обратился к сталактиту, нежно похлопав по нему: – Ташюрек, а как долго продлится твоё наказание?
Послышался всхлип. А потом голос Ташюрека ответил:
– Пока подземный огонь не увидит кто–то из людей с чистым сердцем. Но этого уже не случается сто лет. И, наверное, никогда не случится. Ведь людям не нужен подземный огонь. Они научились добывать тепло разными другими способами.
– Ты не прав, Ташюрек, – ответила ему Лейля. – Мы – дети, которые живут в современном мире. И нам нужен подземный огонь. Мы его ищем.
– Да? – переспросил мальчик, заточённый в сталактите. – Вам правда он нужен? Тогда почему вы ищете его здесь?
– А где же нам его искать? – спросил Энвер.
– Ну конечно, не в этой пещере! – отвечал Ташюрек. – В вашем времени, что уже не знают, где живет колдун Бахыш?
– Нет, не знают, – вздохнул Энвер. – Ни в каких компьютерах такой информации нет.
– Тогда слушайте. Колдун Бахыш и подземный огонь находятся в пещере Бузлук–Къоба [5], – сказал голос из сталактита.
– А почему же ты оказался так далеко от неё? – спросила Лейля, сверившись с картой.
– Хорошо. Я вам расскажу свою историю. Присаживайтесь, – отозвался Ташюрек.
[1] кр.тат. темная пещера
[2] кр.тат. летящая вода
[3] кр.тат. ветровая пещера
[4] кр.тат. ромашка
[5] кр.тат. ледянная пещера – пещера в южной части массива Караби-яйла.
Ерасты атешининъ сыры
11 Болюм. Бу вакъытта Къалакъай-Ананынъ эвинде
Лейлянен Энвер Бахыш сиирбазны къыдыргъан арада, Къалакъай-Ана ве Обур чайырда ерлешкен эвчикте отура эдилер. Эвнинъ пенджерелери дагънынъ четине бакъа. Шу ерде бир озенчик акъа, азбарнынъ артында исе бостан сачылгъан эди.
Я сиз чайыр не олгъаныны билесизми?
О фаркълы бир багъча. Шу багъчада алма, армут, эрик, шефтали тереклеринен ашлангъан дагъ тереклери осе эди. Кийик дагъ тереги тамырларынен топракътан сув ве файдалы гъыда тапа, ашлангъан терек исе лезетли мейва бере. Бойле этип, табиат зарар корьмей, адам исе озюне ашайт тапа. Чайыр-багъча ве Къалакъай-Ананынъ бостанында тек лезетли дегиль де, пек файдалы, базыда тылсымлы мейва ве себзелер осе эди. Факъат шимди эвчикнинъ этрафы къарнен къаплангъан, ичинде янгъан оджакънынъ сыджагъы исе къартанай-багъчеван асрагъан фиделерни къыздыра эди.
Обур ве Къалакъай-Ана софра башында, къуюдан алынгъан бир чанакъ сув огюнде отура эдилер. Базыда чанакъ устю енгильден далгъаналана эди. Далгъачыкълар сакинлешкенде чанакъ узеринде Лейля ве Энверни корьмеге мумкюн эди. Тата-къардаш кичик сеятчыларны къасевет эте ве сувгъа бакъып, булунгъан ерлерини козете эдилер. Балалар эр сефер явлучыкъларыны саллагъанда Обур ишарет пармагъыны сувгъа батыра ве акърепнинъ ёлуны акис тарафына айландыра эди. Бу тылсымлы арекетинен вакъытны арткъа чевире эди. Не ичюн бойле бир шей япа, деп сорарсыз, бельки. Бойле этип, Обур Энвернен Лейлягъа Бахыш сиирбазны тапмакъ ичюн вакъытны къазандыра эди. Керчек аятта бир къобадан башкъа къобагъа алып кеткен ёл баягъы вакъыт ала билир. Амма тылсым алеминде явлучыкълар саесинде Энвернен Лейля месафени бир къач сание ичинде кече эдилер. Тылсым алеминде сарф этильмеген дакъкъаларны Обур керчек аятнынъ заманына къоша эди.
Бу тылсымлы арекетке «заман делиги» дей эдилер. Тата-къардашнынъ эвельден бу арекетке ихтияджлары олмагъан эди. Амма шимди баарьнинъ кельмесини темин этмек керек эди. Эм де садедже бир кунь ичинде.
12 болюм. Дюльбер Къызыл Къобада
Обур чанакъ башында отура ве сувнынъ узерине бакъа эди. Ниает, сув енгильден далгъаланмагъа башлады. «Айды, шукюр, кичик сеятчыларымыз невбеттеки ерге барып чыкъкъанлар», – деп тюшюнди о. Далгъалар сакинлешкен сонъ тата-къардаш Энвер ве Лейляны корип олдылар. Олар Къызыл Къобанынъ ашадаки тюзгюнлигинде, Къаранлыкъ Къоба адыны ташыгъан кириши янында турмакъта эдилер. Бу ерден Учан Сув ашагъа акъып кете эди. Факъат шимди учкъан сувлар къоджаман буз обасына чевирильди. Балалар къобанынъ теренлигине бакъып тура эдилер.
– Лейля, бу Къырымнынъ энъ балабан къобасы! – деди Энвер, демирджининъ харитасына бакъып. – Онынъ бир къач къаты бар: Къаранлыкъ Къоба, Ель Къоба, Пападие. Айны Къызыл Къоба адында озен де бар. О къоба ичинден акъып, дюльбер учансувгъа чевириле.
– Биз макъсадымызгъа етеятамыз киби келе манъа, – деди къызчыкъ, къобанынъ киришине атешли козьлеринен бакъып. – Бахыш сиирбаз ве ерасты атеши айны бу гизли кечитлерде сакъланылгъанына ошай. Къобанынъ ады биле уйгъун келе – Къызыл Къоба!
– Къырмызы тюс ёлумыз догъру олгъанына ишарет эте деп тюшюнесинъми? – текрар сорады огъланчыкъ.
– Эбет, мен ойле тюшюнем, – деди Лейля. – Хатырлайсынъмы, Маугли акъкъында икяеде айванлар атешке «къырмызы чечек» дей эдилер. Къырымтатар эдебиятында да къызыл тюс кунеш ве атешнинъ тимсали ола.
– Ойле олса, бошуна турып вакъытны джоймайыкъ, – рухуны котерди огъланчыкъ. – Къызыл Къоба, келемиз, къаршыла бизни!
Энвернинъ сонъки сёзлерининъ акис седасы эшитильди. Балалар эль-эльге тутушып къобанынъ ичине кирдилер.
Къобанынъ ичинде къаранлыкъ эди. Балалар, козьлери къаранлыкъкъа бираз алышкъан сонъра, Къырымнынъ къадимий сакинлери авджылыкъ танърыларына къурбан кетирген ерлерини корьдилер. Балалар, эдие ерине кетирилип къоюлгъан айванларнынъ къафалары, чёльмек бардакълар, окъларнынъ уджларына бакъып, къобанынъ теренлигине адымладылар. Кечит эп тёпеге котериле эди. Энвернен Лейля этрафкъа бакъына-бакъына кеттилер. Ойле дюльбер къоба даа корьмеген эдилер. Къобанынъ дивар ташлары къызылтым корюне, сталактит ве сталакмитлер узерини къаплап, масал киби аджайип манзараны пейда эте эдилер. Озен къалын бузнен къаплангъан эди. Энъ къаранлыкъ кошелерде базыда сары ышыкълар янып сёне. О елькъанатларнынъ козьлери эди. Бираздан Лейля ве Энвернинъ огюнде къоджаман сталактит пейда олды. Балалар ашадан юкъарыгъа бакъсалар биле, онынъ энъ тёпесини корип оламадылар. Сталактитнинъ узунлыгъы секиз метр эди. Энвер бу акъта Лейлягъа анълатмагъа башлады.
– Козь огюне кетиресинъми, о секиз бинъ яшында! – деди огълан. – Бу вакъыт ичерисинде Къырымымызда къач несиль денъишти. Сталактит исе осе берди. Бельки сталактит ичюн бинъ сене – инсанларнынъ бир йылы кибидир?
– Оо, Энвер, эсабынъ догъру олса, биз бу сталактитнен акъран сайылырмыз.
Балаларнынъ кулькюси къобанынъ эр бир кошесинде эшитильди. Артындан кулькюнинъ акис седасы янърады. Амма Энвернен Лейля санки учюнджи сесни эшиткен киби олдылар. Кимдир оларнен бирликте кульмекте эди. Достлар бир-бирине бакътылар. Энвер къобанынъ теренлигине котеринки давушнен:
– Лейля, кель девам этейик, Ель Къобагъа етмек керекмиз, – деди.
Шу дакъкъасы да бир кимсе кокюс кечиргенини эшиттилер.
– Лейля, сен кокюс кечирдинъми? – сорады Энвер.
– Ёкъ, – джевап берди Лейля, этрафкъа бакъынып.
Шу аньде сталактитнинъ ичинден бир сес эшитильди:
– О мен кокюс кечирдим.
– Сен кимсинъ? – бир сеснен сорадылар балалар.
– Меним адым Ташюрек. Бахыш сиирбаз мени бу къадимий сталактит ичине къапатты.
– Бахыш сиирбазмы? – кене бир сеснен соралыдар балалар.
– Ойле, – деди Ташюрек, – таныйсызмы ёкъса?
– Ёкъ, – деди Энвер. – Амма биз оны къыдырамыз.
– Я о сизге не ичюн керек олды? – меракъланды Ташюрек.
– Сиирбаздан бу сене ерасты атеши не ичюн къыздырмагъаныны сораджакъмыз, – анълатты Лейля.
– Ахх, догъру, ерасты атеши, – яваштан деди сталактиттен чыкъкъан сес.
Балалар девамыны беклей эдилер. Лякин Ташюрек сусты.
– Ташюрек, – лафыны башлады Лейля. – Я Бахыш сиирбаз сени не себептен мында къапатты.
Сталактиттен сес чыкъмай эди. Бу аньде къаранлыкъ кошеден елькъанат учып кельди ве балаларгъа якъын ерде башынен ашагъы асылып къалды. О бойле деди:
– Ташюрек ерасты атешини хырсызлайджакъ эди. Онынъ ичюн джезаландырылды. Ерасты атешине онынъ къоруйыджысындан гъайры кимсе токъунамаз. О эскиден къалгъан низамдыр. Оны кимсе денъиштиремез.
– Сагъ олунъыз, елькъанат, – деди Энвер. Сонъра о сталактитке токъунып, ондан сорады: – Ташюрек, я сенинъ джезанъ не къадар девам этеджек?
Башта бириси агълагъаны киби, сонъра Ташюрекнинъ сеси эшитильди.
– Ерасты атешини темиз юрекли инсанлардан бири корьмегендже джезалым. Амма артыкъ юз йыл кечти, бир шей денъишмей, эм де денъишмейджекке ошай. Адамлар ерасты атешине энди мухтадж дегиллер. Чешит башкъа усулларнен къызынмагъа огрендилер.
– Ёкъ, ойле деме, Ташюрек, – деди онъа Лейля. – Биз – земаневий дюньяда яшагъан балалармыз. Ве бизге ерасты атеши керек, биз тамам оны къыдырамыз.
– Ойлеми? – сорады сталактит ичинде сакълы огъланчыкъ. – О сизге керчектен керекми? Айса не ичюн оны мында къыдырасыз?
– Я къайда къыдырайыкъ? – сорады Энвер.
– Бу къобада олмагъаны шубесиз! – деди Ташюрек. – Сизинъ дюньянъызда Бахыш сиирбаз къайда яшагъаныны кимсе бильмейми?
– Ёкъ, бильмейлер, – кокюс кечирди Энвер. – Ич бир бильгисаярда бу акъта малюмат ёкъ.
– Айса динъленъиз. Бахыш сиирбаз ве ерасты атеши Бузлукъ Къобада[1] ерлешелер, – деди сталактиттен чыкъкъан сес.
– Я сен насыл этип олардан ойле узакъ къалдынъ? – харитагъа бакъып сорады Лейля.
– Айды, айса, мен сизге озь икяемни анълатайым. Къана, отурынъыз, – деди Ташюрек.
[1] Бузлукъ къоба – Къараби яйланынъ дженюбий тарафында ерлеше.